חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
נקודה
הנוער העובד והלומד, חקלאות, קיימות

גלובלית או לא גלובלית, חם לי!!

17 באוגוסט 2021

אז נכון, יש התחממות גלובלית ומי שרוצה לקרוא את הדו"ח של האו"ם ולהתבאס ממנו מוזמן (כדאי לכם, הוא ממש מבאס!) אבל אם כבר חם לנו, יצאנו לבדוק איך מתמודדים עם החום אנשים שעובדים במקומות ובמצבים שבהם ממש חם (נגיד, 37 מעלות בערב, או 40 מעלות ביום עם בגדים ארוכים) וחזרנו עם תובנות מעניינות.

יונתן, רכז ההדרכה של "דרור מטעים חינוכיים" העובד כבר כמה שנים טובות במטעים של קיבוץ רביד והסביבה, מבלה כל בוקר שעות ארוכות במטעים, עם מכנס עבודה ארוך וחולצה ארוכה, הקיץ בפאתי עמק הירדן מביא איתו גלי חום שמגיעים גם ל-40 מעלות בצל.

אז איך חוויתם את החום השנה?
"האמת שהשנה בממוצע היה פחות חם מהשנה שעברה"

אתה צוחק?
"לא לא, השנה אנחנו אמנם חווים ימים חמים מאוד, אבל גלי חום כמו של השנה שעברה יש אצלנו פחות. באביב, למשל, היה מזג אוויר ממש נעים ולא חם בטירוף כמו בשנה שעברה, מה שגרם למנגו להבשיל מוקדם וגורם לנו לעבוד יותר ימים בקטיף."

אז פחות חם, אבל יותר ימים? איך מתמודדים עם זה?
"קודם כל להתמסר לזה. אומרים שמזגנים מחממים את העולם וחם לנו יותר כשאנחנו עם מזגנים ויוצאים החוצה מאשר כשנמצאים כל היום בחוץ. צריך פשוט להתמסר לזה ולהתמודד עם זה שאני כל היום בחוץ עם מכנסי עבודה."

תקשיב, נהיה לי חם מהדברים שלך, תפסיק.
"תשתה מים קרים, אני כל היום עם בקבוק תרמי ואנחנו מקפיאים ג'ריקנים. אנחנו לא סופרמנים, אבל אנחנו דואגים לשתות ממש המון מים קרים וכשחוזרים הביתה עושים מקלחת קרה."

אוקיי, נשמע שאני צריך מקלחת קרה אם ככה.
איפה אתה?
ירושלים.

יונתן | דרור מטעים חינוכיים

… אז אחרי שהשיחה התנתקה עם צעקות "אין מצב הוא רציני איתי?!" ברקע, התקשרנו לאגם הלחמי, שגדל בעמק הירדן ומדריך כיום במקום הכי נמוך בעולם. יש שיגידו שהוא הכי חם בישראל וללא ספק הכי יבש בישראל, שרק לפני 3 שנים נמדדו בו 51 מעלות בצל.

איך אתם מתמודדים עם החום עד כה?
"חשוב לומר שהקיץ פה מתחיל כבר בפסח, חם פה בפסח יותר ממה שעכשיו בירושלים."

קיצוני.
"אז אנחנו עושים דווקא הרבה פעילות בחוץ עם מים, שותים המון מים קרים, מטיילים מחוץ לאזור ים המלח, איפה שיש רוח ואפשר ליהנות ממנה, ויש פה גם לא מעט מקורות מים אז מדי פעם טובלים שם כשמתאפשר."

אבל למה לא, נגיד, לעבור לגור במזגן?
"עושים פעילות גם במזגן, אבל לא צריך להתרגל לזה. גם כי לפעמים הוא קורס מהעומס, וגם כי עדיף להשלים עם מה שיש."

אז הילדים מחוסנים בפני החום?
"הם פחות סובלים ממנו מאשר ילדים בשאר מחוז ירושלים. למשל כשיצאנו למחנה מחוזי בצפון והיה דיבור על עומס חום, אחת
האימהות שאלה מה אנחנו מתכוונים לעשות עם זה."

ומה עשיתם?
"פשוט הוצאנו אותם מאלמוג, זה הצעד הראשון בהתמודדות עם עומס חום. חוץ מזה גם התאמנו את הפעילות, בצהריים הפעילות יותר רגועה, את הפעילות האינטנסיבית יותר עושים מוקדם בבוקר או בערב."

במקום הנמוך בעולם

על ההתאמות המיוחדות בפעילות הקיץ מספרת לנו גם רתם רז, שהייתה השנה ביער כפר החורש במשך 26 ימים וסייעה בהתאמת הפעילות לעומסי החום.

"היו טיולים שהחניכים קמו אליהם ב-4 לפנות בוקר. לאורך הקיץ כל סמינרי ההדרכה של התנועה היו ביער, ומדובר גם בניווטים ובפעילויות אתגריות, אז ממש הייתה מחשבה מאחורי כל שעה ביום, גם בסמינרי ההדרכה וגם בפעילות לשכבה הצעירה."

והחניכים הצעירים מצליחים לשמור על עצמם בתוך כל החום הזה?
"אנחנו נותנים להם את כל הכלים כדי שיצליחו לעשות את זה וכמובן גם מוודאים בעצמנו שהם שומרים על עצמם."

איך עושים את זה?
"בכל אחד מהמחנות יש שני קולרים שמספרים לחניכים מים קרייייםםםם, בכל יום החניכים מקבלים קרטיבים שיעזרו להם להתקרר, כמובן שאת זמני הפעילות אנחנו מתאימים, יש המון צל ביער ובאופן כללי צריך לזכור שהיער פועל במשך 60 יום, אנחנו ממש מקימים עיר קטנה שהמטרה הראשונה שלה היא לשמור על חיי החניכים והמדריכים."

רתם וחברים ביער כפר החורש

מדהים. לסיכום, יש לכם מסרים לקוראים שלנו בנושא החום?
יונתן: אנחנו צריכים להתרגל לזה, לשתות המון מים ולדאוג לנטיעה של עצים שנותנים לנו חמצןץ
אגם: חייבים לשמור על ים המלח כי הוא באמת מתייבש וגם זה משפיע על החום ובעיקר על היובש באוויר. המשך הפגיעה בים היא אסון אקולוגי שאנחנו מרגישים אותו ביום-יום.
רתם: אל תיתפסו לא מוכנים. לפחות חצי מהשנה היא בגדר קיץ, אז תלכו תמיד עם בקבוק מים קרים וכמה שיותר בצל.

קו כחול

כתבות נוספות